Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivou

Bez autora
May 10 2012

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5%. Pad međugodišnje inflacije se nastavio i očekuje se da će ona, u skladu sa ranijim najavama, biti na minimumu u aprilu, kada bi trebalo da se nađe oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.Međutim, imajući u vidu da se od maja očekuje izvestan rast međugodišnje inflacije po osnovu dolaska nove poljoprivredne sezone, rasta uvoznih troškova iz prethodnog perioda, kao i rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine, Izvršni odbor je odlučio da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou.

Referentna kamatna stopa zadržana na istom nivouIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5%.

Kako se navodi u saopštenju, pad međugodišnje inflacije se nastavio i očekuje se da će ona, u skladu sa ranijim najavama, biti na minimumu u aprilu, kada bi trebalo da se nađe oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Međutim, imajući u vidu da se od maja očekuje izvestan rast međugodišnje inflacije po osnovu dolaska nove poljoprivredne sezone, rasta uvoznih troškova iz prethodnog perioda, kao i  rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine, Izvršni odbor je odlučio da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou.

Izvršni odbor NBS je istakao da će kretanje referentne stope u narednom periodu u velikoj meri zavisiti od brzine i intenziteta fiskalne konsolidacije koju će preduzimati buduća Vlada, uz nastavak aranžmana sa MMF-om. Ostvarivanje cenovne i finansijske stabilnosti biće moguće uz manju restriktivnost monetarne politike ukoliko fiskalna konsolidacija i strukturne reforme budu efikasnije, stoji u saopštenju.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor NBS je razmatrao i usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu 16. maja.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS, na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi, zakazana je za 7. jun 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik